Een goede voeding speelt een belangrijke rol voor atleten die deelnemen aan intense trainingen of wedstrijden. Een goed uitgebalanceerd dieet met de juiste verhoudingen van koolhydraten, vetten, en eiwitten levert de broodnodige energie en uithoudingsvermogen die atleten moeten hebben. Duursporters hebben behoefte aan adequate inname van een verscheidenheid van voedsel in hun dieet om hun glycogeenvoorraden beter te kunnen gebruiken en zo de prestaties te kunnen verbeteren. We hebben hier de 10 beste dieet tips voor atleten:

Let op je koolhydraten. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie in een dieetplan voor sporters. Het ervoor zorgen dat je de juiste koolhydraten op regelmatige tijdstippen binnenkrijgt zorgt ervoor dat atleten genoeg brandstof hebben om met een hoge intensiteit te trainen of duurloop te kunnen trainen. Veel experts raden het aan om extra koolhydraten te eten, ongeveer twee tot drie dagen voorafgaand aan een evenement. Dit geldt vooral voor lange afstand marathon lopers, wielrenners, etc.
Handhaaf een gezond niveau van de dagelijkse calorie-inname. Een gezond persoon heeft 1800 tot 2000 calorieën per dag nodig, maar een actieve sporter moet veel meer (variërend 2200 tot 4000 calorieën per dag, afhankelijk van leeftijd, lichaamsgewicht, en activiteit) binnenkrijgen om het begeerde niveau vast te houden.
Drink genoeg water. Atleten moeten zorgen voor een optimale vochtinname om de elektrolytenbalans in het lichaam te handhaven en om uitdroging te voorkomen.
De juiste vetten. Atleten moeten ervoor zorgen dat ze een adequate inname van de juiste soort vetten behouden. Vetten dienen als brandstof om de toegenomen vraag naar energie van getrainde atleten te voldoen. Beperk de inname van verzadigde- en transvetzuren en kijk vooral naar omega-3 vetzuren via de voeding en aanvullende bronnen.
Eiwitten zijn echt belangrijk. Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen van kracht en om het lichaamsgewicht op peil te houden. Ongeveer 10% tot 12% van de dagelijkse calorie inname moet bestaan uit magere eiwitten. Deze kunnen goed uit een gevarieerde voeding komen. Een overmatige inname van eiwit kan leiden tot uitdroging.
Variatie is erg belangrijk. Een gezonde dieet tip voor sporters is ervoor te zorgen dat ze een grote verscheidenheid van voedselgroepen opnemen in hun dieet plan. Voeg een breed scala van fruit, groenten, noten, zuivel, en volkoren granen toe aan het dieet.
Mineralen zijn een must. Zware trainingen kunnen een duidelijke invloed hebben op de hoeveelheden van essentiële mineralen zoals calcium, ijzer, selenium, en zink. Het eten van fruit zoals bananen, sinaasappelen, en aardappelen kunnen de kaliumspiegel handhaven.
Voordat je begint. Maaltijden voor de training moeten klein, licht verteerbaar, en gewoonlijk niet meer dan 500 tot 1000 calorieën bevatten. Complexe koolhydraten en zetmeel moe worden toegevoegd aan de maaltijd, en er moet voldoende vloeistof bij genomen worden om het allemaal goed te verteren.
Zoete troep. Blijf uit de buurt van suikerhoudende drankjes en snoep, het eten en drinken van deze producten resulteert in drastische bloedsuikerspiegel schommelingen die voortijdige uitputting en uitdroging kunnen veroorzaken.
Vermijd de cafeïne. De inname van cafeïne kan een negatieve invloed hebben op prestaties van atleten en moet dus worden vermeden.